• Cts. Nis 27th, 2024

Mantar yemek, bilişsel gerileme riskini azaltabilir

May 23, 2021 #Bilim Haberleri, #Yemek
Singapur Ulusal Üniversitesi (NUS) Yong Loo Lin Tıp Fakültesi'nde Psikolojik Tıp Bölümü ve Biyokimya Bölümü'nden lSingapur Ulusal Üniversitesi (NUS) Yong Loo Lin Tıp Fakültesi'nde Psikolojik Tıp Bölümü ve Biyokimya Bölümü'nden l

Singapur Ulusal Üniversitesi (NUS) Yong Loo Lin Tıp Fakültesi’nde Psikolojik Tıp Bölümü ve Biyokimya Bölümü’nden bir ekip, haftada ikiden fazla standart mantar porsiyonu tüketen yaşlıların yüzde 50 daha düşük oranlara sahip olabileceğini buldu. hafif bilişsel bozukluğa (MCI) sahip olmak.

Bir porsiyon, ortalama ağırlığı yaklaşık 150 gram olan bir fincan pişmiş mantarın dörtte üçü olarak tanımlandı. İki porsiyon, yaklaşık yarım tabağa eşdeğer olacaktır. Porsiyon boyutları bir kılavuz görevi görürken, haftada küçük bir mantar porsiyonunun bile MCI olasılığını azaltmak için yararlı olabileceği gösterilmiştir.

NUS Psikolojik Tıp Departmanından Yardımcı Doçent Lei Feng ve bu çalışmanın baş yazarı “Bu korelasyon şaşırtıcı ve cesaret vericidir. Yaygın olarak bulunan tek bir bileşenin bilişsel gerilemede dramatik bir etkisi olabilir gibi görünüyor” dedi.

2011’den 2017’ye kadar yürütülen altı yıllık çalışma, Singapur’da yaşayan 60 yaşın üzerindeki 600’den fazla Çinli yaşlıdan veri topladı. Araştırma, Yaşam Bilimleri Enstitüsü ve NUS’taki Zihin Bilim Merkezi’nin yanı sıra Singapur Sağlık Bakanlığı Ulusal Tıbbi Araştırma Konseyi’nin desteğiyle gerçekleştirildi. Sonuçlar , 12 Mart 2019’da Journal of Alzheimer Hastalığı’nda çevrimiçi olarak yayınlandı .

Yaşlılarda MCI belirleme

MCI tipik olarak normal yaşlanmanın bilişsel gerilemesi ile demansın daha ciddi düşüşü arasındaki aşama olarak görülür. MCI’den muzdarip yaşlılar genellikle bir tür hafıza kaybı veya unutkanlık gösterirler ve ayrıca dil, dikkat ve görsel-uzamsal yetenekler gibi diğer bilişsel işlevlerde eksiklik gösterebilir. Bununla birlikte, Alzheimer ve diğer demans türlerinin özelliği olan günlük yaşam aktivitelerini etkileyen engelleyici bilişsel eksiklikler yaşamadıkları için değişiklikler ince olabilir.

Yrd. Prof Feng. “Nöropsikolojik testler, bir kişinin bilişsel yeteneklerinin çeşitli yönlerini ölçebilen, özel olarak tasarlanmış görevlerdir. Aslında, bu çalışmada kullandığımız bazı testler, yaygın olarak kullanılan IQ test bataryası olan Wechsler Yetişkin Zeka Ölçeği’nden (WAIS) benimsenmiştir.”

Bu nedenle, araştırmacılar doğru bir teşhis belirlemek için yaşlılarla kapsamlı görüşmeler ve testler yaptılar. “Görüşme, demografik bilgileri, tıbbi geçmişi, psikolojik faktörleri ve beslenme alışkanlıklarını hesaba katıyor. Bir hemşire kan basıncını, kilosunu, boyunu, el kavramasını ve yürüme hızını ölçecek. Ayrıca biliş, depresyon, anksiyete üzerine basit bir ekran testi yapacaklar. , “dedi Yrd. Prof Feng.

Bundan sonra, demans derecelendirmesi ile birlikte iki saatlik standart nöropsikolojik değerlendirme yapıldı. Bu testlerin genel sonuçları, tanısal bir fikir birliği elde etmek için çalışmaya dahil olan uzman psikiyatristlerle derinlemesine tartışıldı.

Mantarlar ve bilişsel bozukluk

Çalışmada Singapur’da yaygın olarak tüketilen altı mantar referans alınmıştır. Altın, istiridye, shiitake ve beyaz düğme mantarlarının yanı sıra kurutulmuş ve konserve mantarlardı. Bununla birlikte, referansta bulunulmayan diğer mantarların da faydalı etkileri olması muhtemeldir.

Araştırmacılar, mantar yiyicilerde MCI prevalansının azalmasının nedeninin hemen hemen tüm çeşitlerde bulunan belirli bir bileşiğe bağlı olabileceğine inanıyor. NUS Biyokimya Departmanı Kıdemli Araştırma Görevlisi Dr. Irwin Cheah, “Ergothioneine (ET) adlı bir bileşikle çok ilgileniyoruz,” dedi. “ET, insanların kendi başlarına sentezleyemedikleri benzersiz bir antioksidan ve anti-enflamatuardır. Ancak, temel kaynaklarından biri olan mantar olan diyet kaynaklarından elde edilebilir.

Ekibin yaşlı Singapurlular üzerinde yaptığı daha önceki bir çalışma, MCI’li katılımcılarda plazma ET düzeylerinin, aynı yaştaki sağlıklı bireylerden önemli ölçüde daha düşük olduğunu ortaya koydu. 2016 yılında Biochemical and Biophysical Research Communications dergisinde yayınlanan çalışma, ET’deki bir eksikliğin nörodejenerasyon için bir risk faktörü olabileceği ve mantar tüketimi yoluyla ET alımının artırılmasının muhtemelen bilişsel sağlığı geliştirebileceği inancına yol açtı.

Mantarlarda bulunan diğer bileşikler de bilişsel gerileme riskini azaltmak için avantajlı olabilir. Bazı hericenonlar, erinacinler, scabroninler ve diktiyoforinler sinir büyüme faktörlerinin sentezini destekleyebilir. Mantarlardaki biyoaktif bileşikler ayrıca beta amiloid ve fosforile tau ve asetilkolinesteraz üretimini inhibe ederek beyni nörodejenerasyona karşı koruyabilir.

Sonraki adımlar

Ekip için potansiyel bir sonraki araştırma aşaması, saf ET bileşiği ve çay yapraklarından elde edilen L-theanine ve kateşinler gibi diğer bitki bazlı bileşenlerle randomize kontrollü bir çalışma yapmak ve bu tür bitki besinlerinin bilişselliği geciktirmedeki etkinliğini belirlemek için. düşüş. Bu tür girişimsel çalışmalar nedensel ilişki hakkında daha sağlam sonuçlara yol açacaktır. Ek olarak, Yrd. Prof Feng ve ekibi, sağlıklı beyin yaşlanması ve gelecekte yaşa bağlı hastalıkların riskinin azalmasıyla ilişkilendirilebilecek diğer beslenme faktörlerini de belirlemeyi umuyor.